MUAY THAI

VAG_8739

 

Το Muay Thai ή Thai Βoxing (κατά την δυτική του ονομασία), στη γλώσσα μας Ταϊλανδέζικη Πυγμαχία, είναι η εθνική πολεμική τέχνη και πολιτιστική κληρονομιά της Ταϊλάνδης, τόσο παλιά όσο και η ιστορία της χώρας. Έχει μία μακρόχρονη ιστορία 2.500 χρόνων περίπου στην Ταϋλάνδη και σήμερα είναι ο εθνικός αθλητισμός της Χώρας.

Δημιουργήθηκε για την προάσπιση της ελευθερίας του Ταϊλανδέζικου λαού και την αυτοάμυνα των πολεμιστών Thai στις δύσκολες περιόδους των πολέμων, για να εξελιχθεί στο σήμερα σε ένα άθλημα με εκατομμύρια θαυμαστές ανά τον κόσμο, και με αξιώσεις Ολυμπιακής συμμετοχής στο άμεσο μέλλον.

Στο Muay Thai ο αθλητής χρησιμοποιεί ΟΛΑ τα μέλη του σώματός του ως αγωνιστικές επιλογές-όπλα. Όπως όλα τα αθλήματα προωθεί τις πνευματικές και φυσικές ικανότητες, αναπτύσσοντας επιπλέον πειθαρχία, ηθική και πνευματική παιδεία. Δεν είναι τυχαία η ανακάλυψη και ραγδαία εξάπλωσή του στην Δύση, γιατί καταφέρνει να συνδυάζει την αθλητική παιδεία με το συναρπαστικό θέαμα στην αγωνιστική του μορφή.

Η ομορφιά του Muay Thai είναι ότι μπορεί να είναι όσο πολύπλοκο ή απλό θέλει κανείς να είναι και αυτό δεν είναι θέμα ηλικίας.

Το 1922 η Ταϊλανδέζικη κυβέρνηση θέλοντας να αναπτύξει το Muay Thai και να το καθιερώσει ως διεθνές στυλ Πυγμαχίας, όρισε κανόνες, οι πυγμάχοι να φορούν γάντια, να μην επιτρέπονται οι ανατροπές, τα κλειδώματα, τα σπασίματα, οι ρίψεις και η πάλη εδάφους. Έτσι μειώθηκαν τα χαρακτηριστικά του αυθεντικού Muay Thai για να έρθουμε σήμερα στην πιο απλή πλέον μορφή του το αγωνιστικό Muay Thai, που έχει κατακλύσει όλο τον κόσμο παγκόσμια μιας και είναι το πιο θεαματικό άθλημα στο χώρο μας.

Το Muay Thai είναι ένα άθλημα που διέπεται από την φιλοσοφία ενός αγώνα και η εκμάθησή του γίνεται με ειδικό εξοπλισμό και υπό την καθοδήγηση προπονητή. Βελτιώνει τις περισσότερες παραμέτρους της φυσικής κατάστασης, όπως: την ταχύτητα, τη δύναμη, την εκρηκτικότητα και τη συνεργασία χεριών και ποδιών.

Ο συνδυασμός τεχνικής και τακτικής, ασκεί το πνεύμα αυξάνοντας την προσοχή και την ικανότητα συγκέντρωσης, εξασκεί τη γρήγορη σκέψη και την απόφαση αντίδρασης για το καλύτερο αποτέλεσμα, μέσα από μια ποικιλία επιλογών, μειώνοντας το χρόνο αντίδρασης χαρίζοντας έτσι ιδιαίτερη ικανοποίηση στον ασκούμενο.

Σήμερα το Muay Thai είναι ένα ειρηνικό και απολύτως ασφαλές άθλημα. Στις μέρες μας όλο και περισσότερα παιδιά κατακλύζουν τους συλλόγους και απευθύνεται σε άνδρες, γυναίκες και παιδιά από 4 χρονών. Οι κανόνες ασφαλείας που διέπουν τον εξοπλισμό των αθλητών εκμηδενίζουν τις πιθανότητες τραυματισμού.

ΑΘΛΗΜΑ ΜΕ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΙΔΕΩΔΗ

“Γύμναζε σεαυτόν προς ευσέβειαν η γαρ σωματική γυμνασία ολίγον εστί”
Η έννοια του αθλητισμού-αθλητικού ιδεώδους και η πορεία του

Λέγοντας γενικά αθλητισμό, εννοούμε όλες εκείνες τις προσπάθειες και ασκήσεις που καταβάλλει και εκτελεί αντίστοιχα ο άνθρωπος, για να βελτιώσει τη φυσική (σωματική) αλλά και την ψυχική του κατάσταση και να δημιουργήσει επιδόσεις.

Ειδικότερα, αθλητικό ιδεώδες σημαίνει: “Θεώρηση του αθλητισμού στην πιο υψηλή και ευγενική του μορφή, όπου συνυπάρχουν η υγεία, το θέαμα, η άμιλλα, η προσπάθεια για επιβράβευση (“άθλα”) και η θεμιτή φιλοδοξία”.

Τις ρίζες του αθλητισμού τις συναντούμε στην αρχαία Ελλάδα (λ.χ. πληροφορίες μας δίνει ο Όμηρος). Η άθληση, όμως, ως ανάγκη του ανθρώπου παρουσιάζεται από τα προϊστορικά χρόνια.

Από το 1896, έτος ανασύστασης των ολυμπιακών αγώνων, ο αθλητισμός βρίσκεται στο προσκήνιο. Σήμερα δε, σημειώνει ευρύτατη ανάπτυξη και διάδοση βοηθούμενος μάλιστα από τη σύγχρονη τεχνολογία, το σχολείο, τη δημιουργία σταδίων, γιατί όχι και από την εμπορευματοποίησή του.

Προϋποθέσεις-Θετικά αποτελέσματα

Για έναν σωστό και γνήσιο αθλητισμό χρειάζεται να πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις για να πετύχει ο σκοπός του. Ως τέτοιες μπορεί να θεωρηθούν οι δυνάμεις που καταβάλλονται, είτε σωματικές είτε πνευματικές, να είναι όχι ασθενικές, υποτονικές αλλά υγιείς. Πρέπει να διακατέχονται οι αθλητές από ηθικές αρετές (βούληση, υπομονή και επιμονή, εντιμότητα…) και από αγνή εσωτερική διάθεση, για συμμετοχή και την οριακή αγωνία για επίτευξη υψηλών στόχων και θετικών αποτελεσμάτων, τα οποία και είναι:

Βιολογικά (σωματικά, φυσικά):

Ο οργανισμός του ανθρώπου με την προσωπική του άσκηση καθίσταται υγιής, ικανός, ανθεκτικός και μακρόβιος.

Ηθικοπνευματικά – Ψυχολογικά:

Καλλιεργούνται οι ηθικές δυνάμεις και αρετές, όπως: το πνεύμα της αγωνιστικότητας, η ισχυρή θέληση, η υπομονή και επιμονή, η ικανότητα να κυριαρχεί ο άνθρωπος του εαυτού του και να έχει αυτοπεποίθηση επίσης, εξασφαλίζει ο αθλούμενος ψυχική υγεία και ευεξία, το πνευματικό και χημικό οξυγόνο για υγεία και δραστηριοποίηση στη ζωή του, αλλά και για την υπέρβαση των δυσκολιών της ζωής.

Κοινωνικά:

Καλλιεργούνται η άμιλλα και τα πρότυπα μίμησης, η αλληλεγγύη και ο σεβασμός του αντιπάλου. Ο αθλητισμός γίνεται σίγουρα τρόπος και στάση ζωής, αξία, γίνεται θαυμάσιο θέαμα και ευχάριστη μορφωτική ψυχαγωγία.

Αποτρέπει, τους νέους ιδιαίτερα από την παθολογική νωχέλεια και αδράνεια, την νοσηρή παθητικότητα και ψυχολογική ηττοπάθεια, τον αθέμιτο ανταγωνισμό και τις φθοροποιές τάσεις και επιλογές (ναρκωτικά, βλαβερά ποτά κ.λ π.

Έτσι καλλιεργούνται οι ηθικές αξίες και ανώτερα ιδανικά και εθίζονται οι νέοι μας στον αγώνα για επιβίωση με πνεύμα αυτο-πειθαρχίας και βαθύτατα κοινωνικό.

Η ευγενής άμιλλα και ο υγιής ανταγωνισμός, η συνεργασία, το ομαδικό πνεύμα, η σκληρή εργασία, η υπομονή και πάνω απ’ όλα η ανεκτικότητα και η αλληλοαποδοχή είναι βασικές αρχές του αθλητικού ιδεώδους και του Ολυμπισμού, τις οποίες αναπτύσσει και καλλιεργεί και το άθλημα του Muaythai.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *