ΙΣΤΟΡΙΑ

IMG_336453696816019

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ακούσει για το Muay Thai ή Thai Boxing, αλλά δεν είναι πολλοί οι οποίοι έχουν ακούσει ποτέ για το Muay Boran, ή να συνειδητοποιήσουν ότι Muay Thai στην πραγματικότητα προέρχεται από το Muay Boran.

Μεταφρασμένο, το Muay Boran σημαίνει στην πραγματικότητα “αρχαία πυγμαχία”.

Το Muay Boran ξεκίνησε ως πρακτική δεξιότητα μάχης, χρησιμοποιώντας μέρη από τον ίδιο τον οργανισμό – το κεφάλι, γροθιές, τους βραχίονες, τους αγκώνες, τα γόνατα και τα πόδια – με ή χωρίς πρόσθετο εξοπλισμό, όπως δόρατα ξίφη ,ασπίδες  και κοντάρια.

Χρησιμοποιήθηκε κατά την διάρκεια της μάχης (σε μια εποχή που στην μάχη επικρατούσε η δεξιότητα στην μάχη σώμα με σώμα), καθώς και για την προστασία της κοινότητας από κάθε είδους εισβολέα.

Οι διαφορά μεταξύ του Muay Boran και του Muay Thai είναι απλή. Το Muay Boran δεν έχει κανόνες, όρια και περιορισμούς. Δεν υπάρχουν κανόνες στο πεδίο της μάχης. Μόνο κώδικες συμπεριφοράς στον πόλεμο, όπως η των κρατουμένων και να μην βλάπτονται οι αθώοι.

Οι τεχνικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν είναι απεριόριστες και το τελικό αποτέλεσμα είναι το ίδιο: να σκοτώσει, ακρωτηριάσει ή εξουδετερώσει τον αντίπαλο με κάθε διαθέσιμο όπλο.

Οι τεχνικές του Muay Boran επικεντρώνονται στην αποτελεσματικότητα και τη δημιουργία της μέγιστης ζημιάς στον αντίπαλο με κάθε χτύπημα. Ο στόχος είναι να εξουδετερώσει ο μαχητής γρήγορα τον εχθρό το συντομότερο δυνατό και να μην υποστεί ζημιά ο ίδιος.

Πιο συγκεκριμένα, το Muay Boran τονίζει τη χρήση συνδυασμένων τεχνικών όλων των όπλων του σώματος σε πλήρη ισχύ και ταχύτητα. Οι τεχνικές αυτές εκτελούνται είτε σε όρθια στάση είτε στο έδαφος. Το Muay Boran έχει πολλές τεχνικές που θα μπορούσαν να προστεθούν σε οποιαδήποτε μαχητή του MMA ώστε να αυξήσει το ρεπερτόριό του.

Το Muay Boran έχει πολλά διαφορετικά περιφερειακά στυλ μάχης που έχουν εξελιχθεί με την πάροδο του χρόνου.

Muay Thasao (Βόρεια Ταϊλάνδη) – έμφαση στην ταχύτητα.

Muay Korat (Ανατολή Ταϊλάνδη) – έμφαση στην δύναμη.

Muay Lopburi (Κεντρική Ταϊλάνδη) – έμφαση στην επιδεξιότητα και των τεχνικών.

Muay Chaiya (Νότια Ταϊλάνδη) – έμφαση στη χρήση της καλής στάσης του σώματος και της άμυνας. Αυτό το στυλ χρησιμοποιεί μέγιστα τους  αγκώνες και τα γόνατα.

Επειδή κάθε στυλ είχε τις δικές του δυνάμεις, λέγεται ότι ένα ολοκληρωμένος μαχητής πρέπει να έχει τις δυνατές γροθιές του Korat, την εξυπνάδα του Lopburi, την  στάση του Chaiya, και τα δυνατά λακτίσματα του Thasao.

Τέλος, η Αρχαία Τέχνη του Muay Boran είναι μια πολύ όμορφη και ιδιαίτερα αποτελεσματική  μορφή πολεμικής τέχνης για τον οποιοδήποτε και κάθε ηλικίας μαχητή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *